Το "χαστούκι" στο καθεστώς των Σκοπίων

Εντυπωσιακή έκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο

Σε μία έκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο και το τέλος της απομόνωσης των τότε κόσμων, ευρωπαϊκού και ασιατικού, με 400 μοναδικά εκθέματα, στρέφεται το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Η έκθεση «Αλέξανδρος ο Μέγας και το άνοιγμα του κόσμου», που διοργανώθηκε από τα Μουσεία Ράις – Ένγκελχορν του Μάνχαϊμ (REM) και το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (DAI), εγκαινιάστηκε στις 3 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 21 Φεβρουαρίου 2010.

Περισσότεροι από 3.000 επισκέπτες περιηγήθηκαν στους χώρους της έκθεσης κατά το πρώτο Σαββατοκύριακο της λειτουργίας της, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε.

Μεγάλη ανταπόκριση του κοινού υπάρχει και για το ειδικό βιβλίο για τον Μέγα Αλέξανδρο που έχει εκδοθεί από τους διοργανωτές και απευθύνεται σε παιδιά άνω των 8 ετών.

Τα 400 εκθέματα, που κοσμούν τις αίθουσες του REM, προέρχονται από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης, όπως το Λούβρο, το Βρετανικό, το Μουσείο της ΠρωσικήςΠολιτιστικής Περιουσίας του Βερολίνου, το Ερμιτάζ της Πετρούπολης, αλλά και από τα εθνικά μουσεία της Τασκένδης στο Ουζμπεκιστάν, της Ντουσάνμπε στο Τατζικιστάν και της Καμπούλ στο Αφγανιστάν.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η κεντρική Ασία και τα τελευταία αρχαιολογικά ευρήματα από το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Αφγανιστάν με κύριο στόχο των διοργανωτών να αναδείξουν άγνωστες πτυχές των ελληνικών και ελληνιστικών επιρροών στην καθημερινή ζωή και στον πολιτισμό των λαών της κεντρικής Ασίας.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας επιστημονικών φορέων και της γερμανικής πολιτείας, που ανέλαβε την αιγίδα της έκθεσης, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

«Με την εκστρατεία του δημιουργήθηκαν εντελώς νέες, πρωτόγνωρες συνθήκες στην περιοχή της κεντρικής Ασίας. Έτσι, διαμορφώθηκε μια μεικτή, πολύμορφη πολιτισμική κληρονομιά, που σφραγίστηκε από τον ελληνικό, ελληνιστικό πολιτισμό αλλά και τους διάφορους πολιτισμούς των λαών της περιοχής… Γι’ αυτό, ονομάσαμε συνειδητά την έκθεσή μας: Αλέξανδρος ο Μέγαςκαι το άνοιγμα του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής των REM και διοργανωτής της έκθεσης, καθηγητής Άλφρεντ Βίτσορεκ.

Πηγή…

Και η γερμανική εφημερίδα «DIE WELT» στις 05.10.2009 σελ. 23 έχει τίτλο (σχετικά με την έκθεση «Αλέξανδρος ο Μέγας και το άνοιγμα του κόσμου»):

ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Απόσπασμα: Έλληνες ήταν αυτοί οι οποίοι επί πολλές γενεές βρήκαν στο Αφγανιστάν μία νέα πατρίδα, επηρέασαν την χώρα και δημιούργησαν πολισμό…(Σ.Σ.: το άρθρο δεν το έγραψε Ελληνας, αλλά Γερμανός, ο Berthold Seewald, Ιστορικός με διπλωματική εργασία στο πανεπιστήμιο του Freiburg το 1989).

Σχετικό θέμα:

Alfried Wieczorek: Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ΈλληναςΓράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Το link της έκθεσης…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: