Ένας εκρηκτικός ωκεανός…Ένας νέος ωκεανός (ξανα)γεννιέται στη μέση της Αιθιοπίας!!

Η ξαφνική εμφάνιση μιας γιγάντιας τάφρου το 2005 στην Αιθιοπία, εκεί όπου οι υποκείμενες τεκτονικές πλάκες απομακρύνονται η μία από την άλλη, σηματοδότησε την αρχή της γέννησης ενός νέου ωκεανού, επιβεβαιώνει διεθνής ομάδα γεωλόγων.

Στις 26 Σεπτέμβριου του 2005, έπειτα από μέρες σεισμικών δονήσεων, το ηφαίστειο Νταμπάχου (Erta Al) στην έρημο της κεντρο-δυτικής Αιθιοπίας εξερράγη για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία. Μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες, το μάγμα που ανέβηκε μέχρι την επιφάνεια δημιούργησε μια νέα τάφρο προς τα νότια, σαν να άνοιγε φερμουάρ.

Το ρήγμα, μέσου πλάτους επτά μέτρων, επεκτάθηκε σε μήκος 80 χιλιομέτρων.

Εξαρχής, οι γεωλόγοι υποψιάστηκαν ότι το ρήγμα θα συνεχίσει να διευρύνεται μέχρι να δημιουργήσει μια νέα θάλασσα -στο μακρινό μέλλον, η Αιθιοπία και το γειτονικό Τζιμπούτι θα μετατραπούν σε νησί.

Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι η σεισμική δραστηριότητα ανάμεσα στην Αφρικανική και την Αραβική τεκτονική πλάκα, στην ίδια περιοχή, γέννησε στο παρελθόν και την Ερυθρά Θάλασσα, η οποία πιστεύεται ότι κάποτε θα γίνει ένα με το νέο ωκεανό.

Έπειτα από χρόνια μελετών και συνεχών μετρήσεων της σεισμικής δραστηριότητας, οι επιστήμονες βεβαιώθηκαν ότι ο μηχανισμός που γέννησε τη
νέα είναι ίδιος με τη διαδικασία που δημιουργεί τις λεκάνες των ωκεανών, όταν οι υποθαλάσσιες τεκτονικές πλάκες αποκλίνουν και αφήνουν μια νέα λωρίδα πυθμένα να στερεοποιηθεί ανάμεσά τους.

«Το ζητούμενο αυτής της μελέτης ήταν να μάθουμε κατά πόσο αυτό που συμβαίνει στην Αιθιοπία μοιάζει με αυτό που συμβαίνει στον πυθμένα των ωκεανών, όπου είναι σχεδόν αδύνατο να φτάσουμε» εξηγεί η Σίντι Έμπινγκερ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Ρόσεστερ και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Γνωρίζαμε ότι, αν μπορούσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτό ισχύει, η Αιθιοπία θα ήταν ουσιαστικά ένα μοναδικό εργαστήριο για τη μελέτη της μεσοωκεάνιας ράχης», δηλαδή της οροσειράς που περικλείει τη μεσοωκεάνια τάφρο.

«Οι ράχες στον πυθμένα αποτελούνται από τμήματα, το καθένα από τα οποία μπορεί να έχε
ι μήκος εκατοντάδων μιλίων. Χάρη σε αυτή τη μελέτη, γνωρίζουμε πλέον ότι καθένα από αυτά τα τμήματα μπορεί να ανοίξει σε διάστημα λίγων ημερών», επισημαίνει.

Η πρωτοποριακή μελέτη δημοσιεύεται στ
ο Geophysical Research Letters.

thenewsbus

Αριστερά: Η καλδέρα Erta Al (Αιθιοπία, 2002). Το ασπιδόμορφο ηφαίστειο Erta Al βρίσκεται στη ζώνη ηπειρωτικής διάρρηξης Danakil στη βόρεια Αιθιοπία. Photo: Fulle M.

Δεξιά:Αεροφωτογραφία της Σαντορίνης. Photo: Schreiber B.

Η προ-Μινωική μορφή της Σαντορίνης (με κίτρινο).

Κάθε ομοιότητα με την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης είναι τυχαία…(;)

Και οι Ελληνες;

Η Αιθιοπία είναι μια από τις πανάρχαιες χώρες της Αφρικής και ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες, γιατί αναφέρεται σε έργα του Όμηρου και του Ησίοδου. Η ονομασία του κατοίκου της χώρας αυτής «αιθίοψ» είναι ελληνική λέξη και σημαίνει άνθρωπος με καμένη (ή ηλιοψημένη) όψη. Η Αιθιοπία στο παρελθόν ονομαζόταν Αβησσυνία, η οποία παραπέμπει στην λέξη άβησσος,…

Περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή της χώρας αυτής κατά την αρχαϊκή περίοδο μας δίνει ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος. Αναφέρει ότι στην αρχή οι Αιθίοπες ήταν νομάδες και σχεδόν σε ημιάγρια κατάσταση, ύστερα όμως ήρθαν σε επιμειξία με τους Αιγυπτίους, υιοθέτησαν τα Αιγυπτιακά ήθη και σαν αποτέλεσμα

εξημερώθηκαν. Κάποιος αρχαίος θρύλος αναφέρει ότι εκτός από τους Αιγυπτίους ήρθαν σε επιμειξία και με τους Εβραίους. Εκτός όμως από αυτούς τους λαούς σημαντική επίδραση είχε στους Αιθίοπες και ο ελληνικός πολιτισμός, που είχε φτάσει ως εκεί, όπως προκύπτει, από μελέτες επιγραφών και νομισμάτων, που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές. Αυτό το μαρτυράει και μια παράδοση στους Αβησσυνούς που σύμφωνα μ’ αυτήν είχε πάει στη χώρα αυτή ο Μέγας Αλέξανδρος. Η ελληνική επιρροή φαίνεται εξ άλλου και από το αλφάβητο τους:

Η Γλώσσα Amharic: είναι αρχαία με διάφορες τροποποιήσεις με την πάροδο των αιώνων. Παρακάτω παραθέτουμε τα στοιχεία της αλφαβήτου ρε, βρε έχει και φωνήεντα…),και μερικά αριθμητικά στοιχεία.

2=

3=

10=

Ν. Σάμιος

Πηγές :

http://apolitistosteki.blogspot.com/2009/11/blogpost_8521.html

http://www.scea.gr/Pages/0600GR.htm

http://www.livepedia.gr/

Βικιπαίδεια

Σχετικό θέμα: Η ελληνική Ατλαντίδα της άμμου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: