Εκτός λειτουργίας μέχρι το Φεβρουάριο ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων LHC στο CERNΕκτός λειτουργίας τέθηκε και θα παραμείνει για τους επόμενους δυόμισι μήνες ο ισχυρότερος επιταχυντής σωματιδίων του κόσμου, ο περίφημος LHC, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής Σωματιδίων (CERN).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ο Μεγάλος Επιταχυντής Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων (LHC) τελείωσε τη χρονιά με συγκρούσεις πρωτονίων που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ πριν στο παρελθόν. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν «περισσότερες από ένα εκατομμύριο συγκρούσεις σωματιδίων».

Ο επιταχυντής θα επαναλειτουργήσει το Φεβρουάριο, μετά από σύντομη διακοπή για τεχνικούς λόγους, εν όψει της προσπάθειας για επίτευξη συγκρούσεων ακόμη μεγαλύτερης ενέργειας και της έναρξης του βασικού ερευνητικού προγράμματος.

Ήδη ο επιταχυντής LHC έχει καταφέρει συγκρούσεις πρωτονίων σε ενέργειες 2.36 TeV, ενώ οι επιστήμονες στο CERN θέλουν να φτάσουν στα 7.0 TeV ώστε να προσπαθήσουν να αναδημιουργήσουν τις συνθήκες του Big Bang.

Ο LHC είχε τεθεί και πάλι σε λειτουργία στις 20 Νοεμβρίου, αφού παρέμεινε εκτός λειτουργίας επί 14 μήνες λόγω της βλάβης που σημειώθηκε λίγες μόλις ημέρες μετά τα επίσημα «εγκαίνιά» του στις 10 Σεπτεμβρίου 2008.

Πηγή: ΑΠΕ, AFP, – Η Φυσική στο Δίκτυο

Σχετικό θέμα: The LHC is back! Ο επιταχυντής σωματιδίων LHC τέθηκε σε λειτουργία

Σύγκρουση στην «μηχανή του Θεού»

Ο Έλληνας στην προστασία του επιταχυντή του CERN

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: